Vizita elevilor și profesorilor în Turcia, printr-un proiect Comenius

 

       În perioada 28.03-12.04.2014 o delegaţie de la LTG a participat la întâlnirea de proiect din Didim, Turcia, la şcoala Esra Karakaya Anadolu Lisesi, în cadrul proiectului de parteneriat şcolar bilateral Comenius – Let’s watch the birds (Să observăm păsările). Din delegaţie au făcut parte 25 de elevi din clasele 9-10 şi 7 cadre didactice. Elevii s-au pregătit pentru această mobilitate încă din luna septembrie a anului trecut, realizând materiale documentare despre şcoală, regiune, ţară, rezervaţiile naturale pe care le-au prezentat colegilor din Turcia. Programul întâlnirii a fost foarte variat. Elevii au asistat zilnic la orele colegilor lor din Turcia având posibilitatea de a face cunoştinţă cu metodele şi mijloacele de predare din Turcia, putând astfel să facă o comparaţie între cerinţele pe care trebuie să le satisfacă elevii din Turcia şi elevii din România. De asemenea, au avut loc „ore de istorie, geografie şi biologie în aer liber” – realizate cu ocazia organizării unor deplasări la Troia, Efes, Bodrum, Templul lui Apolo, rezervaţiile naturale de la Karina, Tuzla, lacul Bafa şi paradisul păsărilor de lângă Izmir. Aici elevii şi profesorii s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Asociaţiei Parcurilor Naţionale din Turcia care le-au vorbit despre specificul acestor locuri, despre flora şi fauna acestora.

În cadrul workshop-urilor de muzică elevii au învăţat cântece din folclorul naţional românesc şi turcesc. În cadrul workshop-urilor de dicţionar a fost realizat un dicţionar turc-român-englez-german, cu cuvinte specifice domeniului proiectului.

 

 

Cu ocazia zilei culturii turceşti am avut posibilitatea să cunoaştem dansuri, obiceiuri şi tradiţii, meşteşuguri specifice zonei şi să gătim şi să gustăm mâncăruri tradiţionale turceşti. Ca simbol a prieteniilor legate au fost plantaţi 25 de măslini etichetaţi cu numele elevilor şi s-a pictat un perete al prieteniei.